GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Steenachtige vloer isoleren

Steenachtige vloeren

Op deze pagina zullen we aandacht schenken aan het na-isoleren van zogenaamde steenachtige vloeren, waaronder de betonvloer, de meest voorkomende steenachtige vloer. Al naar gelang de ontwikkeling van de techniek verandert de constructie van een betonnen vloer elke paar jaar. Tegenwoordig wordt zoveel mogelijk de isolatie tegelijkertijd met de betonvloer ge nstalleerd. Tot aan de jaren '70 echter werden stenen of betonnen vloeren niet ge soleerd.

Steenachtige begane grondvloer (niet-geïsoleerd)

Steenachtige begane grondvloer (niet-geïsoleerd)

(beeld is van de onderkant vloer, gezien vanuit kruipruimte)

Steenachtige vloeren ook vochtdoorlatend

Vanwege de behoefte aan een meer solide vloer is men op een gegeven moment overgestapt op het seriematig fabriceren van steenachtige vloeren. Echter worden ook woningen met niet-ge soleerde steenachtige vloeren sterk be nvloed door de koude en het vocht uit de daaronder gelegen kruipruimtes en wel vanwege:

- luchtlekken bij de doorvoeropeningen van leidingwerk
- capillaire werking van het gesteente (vochtopzuigende eigenschappen)
- migratie van waterdamp door gesteente (dampdiffusie)
- condensatie tegen koude oppervlakte

Betonvloer isolatie

Elke steenachtige vloer heeft specifieke eigenschappen zowel op het gebied van materiaalsoort als van constructie. De ene soort steen of beton is de andere niet. Ook kan door een foutieve constructie een zogenaamde koudebrug aanwezig zijn: een onderdeel dat kouder is dan de rest en daardoor voor warmte en vochtoverdracht c.q. verlies zorgt. Om dit tegen te gaan is het noodzakelijk om ook de opgaande delen van een constructie (bovenkant funderingen) goed te isoleren. Hoewel eigenschappen dus vari ren kunnen we globaal bij het isoleren van een betonnen vloer een drietal methodes onderscheiden om deze aan de onderkant na te isoleren:

Betonnen vloer zelf isoleren ?

Het isoleren van een betonnen vloer is eenvoudiger dan het isoleren van een houten vloer. Echter aangezien de vormen van betonnen vloeren afwijken is de ene vloer eenvoudiger zelf te isoleren dan de andere. Hoe vlakker de vloer, des te eenvoudiger het werk zelf verricht kan worden. Zelf een betonvloer isoleren gebeurt meestal met harde glaswolplaten die via een ophangsysteem aan de onderkant van de vloer bevestigd worden. Belangrijk evenwel is dat deze goed sluitend op elkaar passen zodat er geen warmte uit de bovengelegen woning verloren gaat. Ook thermokussens kunnen zelf ge nstalleerd worden, mits de oppervlakte vrij vlak is.

Het isoleren middels pur- of pirschuim is veruit het meest gebruikt om een goed afdichtend resultaat te bereiken in alle mogelijkhe omstandigheden. Hoe meer kieren, gaten, bobbels, gleuven, openingen etc. een vloer heeft, des te geschikter is deze methode.

Verschillende soorten betonvloersystemen

Bij nieuwbouw zijn verschillende begane grond constructies mogelijk in Nederland waarbij een combinatie van beton en isolatie wordt geplaatst. Het soort dat men toepast is mede afhankelijk van de lengte van de overspanning alsmede budgettaire redenen:

  • Vlakke plaatvloer

  • Ribbenvloer

  • Strokenvloer

  • Staalplaatbetonvloer

  • Vleugelvloer

  • Elementvloer

  • Kanaalplaatvloer

  • Bollenvloer

  • Combinatievloer

  • Bekistingsplaatvloer

  • Bekistingvloer

  • TT-plaatvloer

  • Cassettenvloer