GRATIS ISOLATIE OFFERTES

Bovenvloerse isolatie

Het isoleren van de bovenkant van de vloer

Een andere methode om uw woning te beschermen tegen de koude en vochtige invloeden vanuit de kruipruimte is het isoleren van de bovenzijde van de bagene grond vloer.

In gevallen waarbij het isoleren van de onderzijde van de vloer niet mogelijk is (bijvoorbeeld omdat er geen kruipruimte is, of omdat er geen kruipluik is), is het isoleren van de bovenkant van de vloer de beste optie.

Maar ook indien er wel sprake is van een kruipruimte en aanwezigheid van een kruipluik, kan het toch verstandig zijn om de bovenzijde van de vloer te isoleren. Ook de combinatie van het isoleren van de onderkant van de vloer en de bovenkant van de vloer is iets dat regelmatig voorkomt, met name in geval van bijzonder koude of vochtige condities.

2 methodes

In feite zijn er 2 methodes om de bovenzijde van de vloer te isoleren. Beide methodes hebben voor- en nadelen, maar zijn bovenal ook door een handige doe-het-zelver uit te voeren.

Methode 1: aanbrengen isolerenend ondertapijt

De meeste mensen zijn bekend met de isolerende folielaag die bijvoorbeeld onder nieuwe gelegd laminaat wordt geplaatst. Deze folie van enkele milimeters dik zorgt voor zowel thermische als akoustische isolatie. Het aanbrengen hiervan dient op een schone en vlakke vloer te gebeuren waarbij de rollen folie strak tegen elkaar gelegd moeten worden en aan elkaar getaped moeten worden met dampdoorlatend plakband.

Het rendement van een dergelijke isolatielaat is niet erg groot, maar de investering is ook klein.

Methode 2: aanbrengen dekvloer

Een effectievere, maar ook veel ingrijpendere methode is het realiseren van een nieuwe dekvloer, bovenop de oude waartussen zich dan de isolatie bevindt. Het realiseren van een nieuwe vloer is noodzakelijk omdat het niet mogelijk is standaard isolatie aan te brengen met daarboven bijvoorbeeld tapijt. Er moet een nieuwe vloer komen om plaats te bieden aan vloerbedekking zoals tapijt, tegels etc.

Deze vloer wordt gerealiseerd op verschillende manieren: het kan bijvoorbeeld van hout worden gemaakt waarbij er balken worden aangebracht met daarop beloopbare platen. Tussen de balken wordt isolatie aangebracht met voldoende ruimte voor ventilatie (spouw).

Een andere methode is bijvoorbeeld een zwaluwplaatvloer: een lichtgewicht stalen vloer waarop een dunne laag beton gestort wordt. Ook hier bevindt de isolatie zich onder de nieuwe dekvloer.

Nadelen nieuwe dekvloer

Het aanbrengen van een nieuwe vloer bovenop de oude vloer heeft een veel grotere impact dan het simpelweg aanbrengen van een dunne isolatielaag. De vloer zal namelijk minimaal 5 tot 10 cm hoger komen te liggen, waardoor alle plinten van de gehele benedenwoning verwijderd moeten worden, alle deuren moeten ingekort worden, gordijnen moeten ingekort worden etc. Ook zal de vrije hoogte met 5 tot 10 cm minder worden, wat met name in woningen met een laag plafond voor hinder kan zorgen.

Belangrijk bij bovenvloerse isolatie

Vloerisolatie: rendabel én behaaglijk

Vloerisolatie: rendabel én behaaglijk

Zoals bij alle soorten isolatie is het essentieel dat - zeker in geval van isolatie bovenkant vloer en vooral bij houten vloeren - er een goede afdichting van alle kieren en naden plaatsvindt zodat koudebruggen worden voorkomen waardoor koude en vocht zich alsnog vanuit de kruipruimte de woning binnenkomt.